HOEK HARING 

Maatjesharing, Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten is.
Voorkeuren, Er bestaan smaakverschillen bij de Hollandse Nieuwe, diverse factoren zijn van invloed op het uiteindelijke product: het vetgehalte, zorgvuldigheid van kaken, de sterkte van de pekel en de rijping. Ook over de grootte van de haring bestaan voorkeuren. De Amsterdammer prefereert in het algemeen een malse, goed doorrijpte, wat grotere haring. De haring wordt in stukjes gesneden en in veel gevallen gegeten met gesnipperde ui en schijfjes augurk. In Rotterdam en omgeving is een kleinere, licht gezouten haring geliefd. Zo heeft iedere streek in Nederland eigen voorkeuren.
 Verantwoord genieten, De Nederlandse haringvangst is MSC gecertificeerd. MSC staat voor Marine Stewardship Council. Waar zorgt de MSC voor?

Een duurzame visstand: Er wordt niet te veel gevist, zodat het haringbestand goed op peil blijft. 

Een gezond ecosysteem: de haringvangst heeft minimale effecten op het omringde zeeleven.
 
Effectief en verantwoord management van de visserij.

PIER 24

‘VAN BOORD TOT BORD’ PIER24 koopt haar vis zoveel mogelijk direct bij de bron in om een optimale versheid en een scherpe prijs te kunnen garanderen. Dagelijks zijn wij aanwezig op de visafslag in IJmuiden en hebben we contact met  vissersboten in Nederland en België die ons de gewenste kwaliteit en de gevraagde volumes kunnen garanderen. Door onze aanwezigheid op de afslag kunnen wij de beste kwaliteit waarborgen omdat de vis die ‘s nachts gevangen wordt nog dezelfde ochtend vanuit IJmuiden naar ons productiebedrijf in Utrecht gaat waar alle vis verwerkt wordt volgens de wensen van onze klanten.
‘EET VIS ALS HET ER IS’ Er wordt dagelijks behoorlijk veel vis terug overboord gegooid, omdat de vissers deze vis vaak niet kunnen verkopen op de afslag. Samen met onze klanten willen wij deze verspilling te lijf gaan, door het gebruik van bijvangst te promoten en onderdeel te maken van uw menukaart. Bijvangst bestaat onder andere vaak uit rog, schar, wijting, maar ook kleine poon en haai. Stuk voor stuk prachtige producten om mee te werken en vaak nog zeer scherp geprijsd ook. Helpt u ook mee verspilling tegen te gaan?

ROOTS FISH SMOKERY

 

Roots Fish Smokery is gespecialiseerd in het roken en verwerken van zalm. Traditie, duurzaamheid en voedselveiligheid brengen zij samen in ambachtelijk verwerkte kwaliteitsproducten uit de zee. Het traditionele en transparante verwerkingsproces van eersteklas gerookte zalm en andere visproducten garandeert een authentieke smaakbeleving. Deze waarden gaan bij Roots Fish Smokery nooit verloren. Er gebeurt zelfs iets magisch als zalm en rook bij elkaar komen.  
Voedselveiligheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel. Zo beschikt Roots over het FSSC 22000-certificaat. Onafhankelijke keurings- en certificeringsinstituten onderzoeken jaarlijks, en soms zelfs diverse keren per jaar, of Roots Fish Smokery aan alle eisen voldoet. Voor onze afnemers zijn de certificaten een extra waarborg dat onze producten aan de strengste eisen voor milieu, hygiëne en voedselveiligheid voldoen.

JACOB VAN JAN

Jacob van Jan is één van de bekendste visrokers van Nederland met een rijke historie. Overgrootvader Jacob, de zoon van Jan, is al rond 1900 begonnen met het roken van Zuiderzeeharing en handelen in ansjovis. Na verloop van tijd kwam er al snel een klein handeltje in groente bij. Zo’n twee keer per week trok Jacob erop uit met paard en wagen om zo de mensen in de omgeving van Spakenburg te voorzien in hun totale levensonderhoud.
In Bunschoten-Spakenburg en omgeving staat Jacob van Jan bekend om zijn gerookte paling. De heerlijke smaak van onze paling is zo’n succes, dat we deze aanpak met alleen natuurlijke ingrediënten ook gebruiken om allerlei andere soorten vis te roken. Denk aan haring, zalm, makreel en forel. Het roken van de vis doen we allemaal in eigen huis, met de aandacht en zorg die het verdient. Zo lekker, vers en puur mogelijk – opdat u de beste smaaksensatie kunt beleven!